Kasteláni Litomyšle a Trosek vyhlašují výtvarnou soutěž pro děti. Pokračuje natáčení virtuálních prohlídek.

Na Zelený čtvrtek bude zveřejněno také tematické video z Kunětické hory, které seznámí diváky s osudy zvonů z hradní kaple. Na zavřených hradech a zámcích se pokračuje v úklidu interiérů, upravují se venkovní plochy, natáčí se virtuální prohlídky. Kromě toho se kasteláni snaží zabavit i dětské návštěvníky.

Územní památková správa na Sychrově obhospodařuje celkem 17 objektů v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, které v této době procházejí generálními úklidy. Kromě klasických úklidů interiérů se také přesazují květiny, čistí se lustry a vyměňují žárovky, teplejší počasí umožnilo mytí stovek oken. Čilý ruch panuje také v zámeckých/hradních zahradách a parcích, kde dochází k údržbě zeleně. Řada areálů je v současné době veřejnosti přístupná, ale i zde je nutno dodržovat pravidla, která přinesl současný stav ve spojitosti s pandemií koronaviru. Své o tom ví kastelán hospitálu Kuks Libor Švec: „Konkrétně na Kuksu je areál veřejnosti přístupný, ale velmi se přimlouvám za to, aby návštěvníci, kteří se sem chodí projít, nadýchat čerstvého vzduchu, respektovali nařízení vlády – tedy aby nechodili ve skupinách a také, aby si nasazovali roušky, když se setkávají s našimi zaměstnanci. Probíhá zde údržba zeleně, ošetřujeme trávníky, stromy, sázíme květiny, zkrátka chystáme se na klasický provoz, na který se velmi těšíme“, dodává kukský kastelán.

Velkému zájmu veřejnosti se také těší virtuální prohlídky objektů, které natáčejí kasteláni či jiní pracovníci objektů. Tato aktivita, konaná ve snaze zpříjemnit návštěvníkům dobu, kdy se na objekty nemohou podívat, si našla své příznivce, možná i proto, že do ní autoři vnáší svůj osobitý pohled, své nadšení a lásku k památkám. Virtuální prohlídky jsou vkládány na sociální sítě (Facebook) objektů: zámky Slatiňany, Opočno, Náchod, Ratibořice, Hrádek u Nechanic Sychrov, Hrubý Rohozec, Zákupy a hrad Grabštejn v pravidelném kolečku, kdy se videa střídají po dni, jednorázově vložil video také hrad a zámek Frýdlant, zámek Litomyšl a hrad Trosky. Videa jsou postupně vkládána také na web pro volné stažení: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/Virtualni-prohlidka nebo bit.ly/skastelanempopamatce.

Mimo vypsané pořadí vloží na Zelený čtvrtek, kdy odlétají zvony do Říma, své video také správa hradu Kunětická hora. Pan kastelán ukáže původní zvon „Kateřinu“ z hradní kaple a také nového „Vojtíška“, který se na podzim roku 2014 odléval a následně na Kunětické hoře světil, budeme svědky náročného výstupu do prostoru nad kaplí, kam nevedou žádné schody a je to tedy místo nejenom veřejnosti, ale i zaměstnancům hradu nepřístupné.

Správy objektů myslí ale i na dětské návštěvníky – kastelánka zámku Litomyšl vyhlásila výtvarnou soutěž pod názvem Pohádková karanténa na zámku v Litomyšli. Děti mají namalovat, jak si představují litomyšlský zámek obývaný strašidly a pohádkovými bytostmi, které nahradily v době uzavření návštěvníky. Rodiče potom pošlou fotografii obrázku nebo jeho scan na adresu pohadkovalitomysl@seznam.cz – a mají šanci vyhrát volné vstupenky. O scan či fotografii obrázku, tentokráte s tématem Trosky za dob své největší slávy prosí také trosecký kastelán a odměnou pro malé i větší kreslíře budou vstupenky a další ceny. Fotografie či skeny mohou rodiče posílat na souteztrosky@seznam.cz – podrobnosti k oběma soutěžím jsou uvedeny na webech objektů.

Kromě údržby interiérů i exteriérů pokračují také stavební a technické práce na vybraných objektech - na Litomyšli začala oprava ohradní zdi terasové francouzské zahrady na jihozápadním rohu areálu a to včetně opravy kapličky sv. Metoděje z 2. pol. 19. století, na Troskách se opravuje schodiště na věž Baba a natírá se pokladna, na Zákupech začala sanace spadlého zdiva v hospodářském dvoře a pokračuje se s generální opravou střechy zámku, na Kuksu došlo k opravám výmaleb a v bývalé vrátnici, která je součástí expozice, byla instalována nová dřevěná podlaha, na Lemberku došlo k opravám okopaných a ušpiněných částí stěn, byly zde opraveny nátěry na dveřích a oknech.

Kromě šití roušek se například na Grabštejně věnují i šití potahů na mobiliář, a to včetně lustrů, došívají nové a opravují stávající kostýmy, které jsou využívány při různých akcích a chystají také novou expozici. Ta se chystá i na zámku Sychrov, kde v letošním roce plánují zpřístupnit druhé patro zámku, které prošlo, respektive prochází náročným restaurováním. Nová trasa přiblíží návštěvníkům, jak zde žili nejen příbuzní majitelů zámku z rodu Rohanů, ale také jejich vzácní hosté. Honosné hostinské pokoje i ryze soukromá apartmá jsou vybavena podle zvyklostí z přelomu 19. a 20. století převážně původním nábytkem a uměleckými předměty. Kromě osudů obyvatel zámku se návštěvník seznámí také s tím, jak pobyty šlechtických hostů na Sychrově probíhaly. Novinky chystají také na Zámku Hrádek u Nechanic, kde bude rozšířena I. prohlídková trasa o nahlédnutí do tzv. Červeného schodiště, v ložnici hraběnky budou doplněny závěsy na nebesa a také na okna, na třetím prohlídkovém okruhu byly, krom jiného, opraveny původní parkety v rodinných pokojích.

Další aktivity z objektů ve správě ÚPS na Sychrově jsou zachyceny na přiložených fotografiích, ke stažení zde:  https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media